Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Simon, unga killen i början av vuxenlivet som bloggar om sitt utforskande av matlagningsvärlden och ger sin syn på vikten av bra råvaror

Motstridigt tillbaka till verkligheten

Nyss hemkommen efter en längre tid i utlandet, flera månader sedan det vardagliga livet var ett faktum och helt plötsligt är man tillbaka. Blev en period på en vecka eller så i ett mellantillstånd, väskorna låg ouppackade, tvätten tvättades inte, maten lagades inte dagarna vandrade mest runt. 

Men tids nog så kom dagen, väskorna packades upp, tvättid bokades, gamla chefen ringdes och mat tillagades. Brödbaket som följde fick bli triumfen på återkomsten, hej vad det går!

24 april 2012




Mattraditioner - fast lite senare liksom

Mattraditionerna har blivit något att hålla fast i då man spendera närmar ett halvår utomland. 15 påsar frysta Köttbullar inhandlas på Ikea och kassörskan ger en kommentaren: "Are you having an epic meal time-session?" Tunna pannkakor tillagas, våfflor köps, semlor bakas och kaffebryggaren står sällan inaktiv.

När semeldagen infann sig inhandlade vi mycket tidsenligt ingredienser för bakning och fyllning, och hela dagen blev en transportsträcka till den stundande kvällen. Då kvällen väl infann sig blev det visserligen ingen baknig av, men ingredienserna fanns! Nu 2 månader senare eller hur länge sedan det var så var tiden mogen, tillräckligt många dagar hade passerats där kommentaren "Men fixar du iordning semlorna ikväll då?" släppts. Dagens D, för några dagar sedan blev av och, ja gott är det ju!

30 mars 2012




Sopp-koma

På något vis har soppa inte riktigt fått sig en permanent plats i menyn här i huset, men nu så!

Ärligt talat så gillar jag det, det är liksom bara att hacka ihop massa skit som är gott och hälla ihop, koka ihop med lite peppar&salt  och sen är det klart - är man på det humöret kan man även slänga i buljongtärning.

Stärkelsebomben blir lätt ett faktum och en liten skål räcker gott för att framkalla ett långvarigt matkoma border runt. 

Denna gång blev det en vild blandning mellan det som fanns;

  • Lök
  • Vitlök
  • Purjolök
  • Potatis
  • Morötter
  • Sötpotatis
  • Rödbetor
  • Peppar&Salt + buljongtärning

24 februari 2012




Tofu-tips

Förråden början här tryta och en tripp till stora stygga CostCo (i stil med Martin Olsson) i Vancouver blir allt svårare att hålla borta. Vi har mer eller mindre officiellt antagit en tävling i huset där målet är att klara sig så länge vi kan på det lilla vi har.

Vi har det något knapert men lite har vi i alla fall:

  • Tofu
  • Potatis
  • Fläskkotletter
  • Någon morot eller två
  • Grönsallad
  • Pasta
  • Mjölk
  • Ägg
  • Havregryn

Kvällen meny har spikats till fläskkotletterna, så morgondagen blir då utmaningen infinner sig på riktigt. Därför efterlyser jag efter era tofurecept!

8 februari 2012



Kommentar av osignerat
9 februari 2012

Wok funkar alltid. Tärna och fräs. Eller marinera i olivolja, örter och vitlök. Stek i het panna...

Svar av Simon
10 februari 2012

Då kör vi på det! Tack för tipset!


Oändliga möjligheter - del två

Spelling it our there - färsbiffar kan man ha kul med!
Jag befinner mig för tillfället, och kommer även göra den resterande delen av vintern i Kanada, närmare bestämt i Whistler. Matlagning kan man bedriva även här, vilket jag givetvis gör, dock endast en gång i veckan då vi är sju personer, och därmed har en matlagningsdag var. Positivt med detta är att man då finner mer ro och initiativ till att göra mat som mer kittlar den kulinariska sidan.

Mitt senaste bidrag till folket blev köttfärsbiffar. Det blir sällan misslyckat, men man kan samtidigt variera det vitt och brett från gång till gång och samtidigt hitta nya nyanser och schyssta kombos mellan smakerna.

Bortsett från basic, köttfärs, lök, vitlök salt och peppar blev det denna gång:

  • Paprikapulver
  • Ägg
  • Ströbröd
  • Dijonsenap
  • Oregano
  • Chiliflakes
  • Citron
  • Purjolök

Easy enough rörs ägg, ströbrod, lök samt alla kryddor ihop till en röra med ett inte så fördelaktigt utseende. Vältra sedan i köttfärsen och rör så länge du orkar, sen gärna lite till. Jag vill inbilla mig att denna mix mår bra av att vila lite, så jag lämnade den en timme i kylen.

Sedan formas dessa till biffar. Dessa kan grillas om tid och väder tillåter, annars stekas, alternativt om någonting annat lockar mer köras i ugnen (blir faktiskt oväntat bra). I detta fall stektes de, då grillen vi har drivs på gasol, och denna var slut.

Resultatet blev alla tiders. Det bästa med att steka kommer dock då själv stekningen är klar, och du har en grym bas att göra en sås på.
Köttfärsen här är ganska fet, så det blev gott om vätska kvar efter varje stekningsomgång. Spara lite av denna i en skål. Häll sedan i lite vatten i pannan och skrapa upp det som blivit kvar i pannen med hjälp av det kokande vattnet. Häll på lite grädde, lite rödvin, soja och krydda med salt, peppar, lite örtkryddor om sådant finns att tillgå och smaka av tills det är nice. Red sen gärna ihop den med lite mjöl/majzena.

31 januari 2012



Kommentar av Linus
31 januari 2012

Välkommen tillbaka!


Oändliga möjligheter!

Jag gillar maträtter som man lätt kan variera, gärna allt ifrån "middag på tio minuter" till ett långkok en söndagkväll. Rätten jag talar om är risotto. Själva grundkonceptet är rätt simpelt, receptet står tom på baksidan av avoriorisförpackningen. Det som lockar mig är de vidsträckta möjligheter som finns för att variera rätten. De personliga favoriterna är med kräftskärtar, Karl-johansvamp och bacon/kantareller.

Kvällens middag blev det sistnämnda, och så här gick det till.

Risotto

  • 3st Scharlottenlökar (alt 1 rödlök)
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2 buljongtärningar (grönsak)
  • 4 dl Arborioris
  • 2-3 dl vittvin (kan ersättas med mer buljong)
  • Riven parmesan, ca 1dl
  • Salt + peppar
  • 1 pkt bacon
  • 150-200 g kantareller/trattkantareller
  • Färsk timjan

Hacka scharlottenlök och vitlök fint och fräs på ganska låg värme i olivolja i en kastrull tills dess att löken är mjuk och blivit lite glansig. Värm vattenoch lägg i buljongtärningarna och låt dem lösas upp. 

Höj värmen och häll i vinet då det är som varmast (man vill åstadkomma att alkoholen ångas bort så fort som möjligt för att ta tillvara på så mycket smak som är möjligt). Sänk ned till låg värme och häll i riset. Då vinet kokat in tillsätts lite buljong i taget, allt eftersom det kokar in.

Bacon & Kantareller

Hacka bacon i små bitar och stek på ganska hög värme. Tillsätt finhackad vitlök och stek tills dess baconet börjat få färg. Tillsätt svampen och lite hackad färsk timjan och stek på låg värme.

                         

22 november 2010



Kommentar av Linnéa
23 augusti 2011

Varför kommer det inga uppdateringar?

Hemskt trist!

Redaktionens kommentar

Det har tyvärr blivit lite längre inaktiv period än tänkte, men nu så!

Mvh Simon

Kommentar av Mumsaren
22 november 2010

Oj, måste prova! Tack!

Kommentar av Bengt Johansson
22 november 2010

Där satt den!

Galet gott!

Svar av Simon
25 november 2010

Ja det blev en riktig hit! :)

Svar av Amanda
18 december 2010

Började du blogga den 30 september? Om inte, hur ser man dina äldre inlägg? :)

Svar av Simon
25 december 2010

Ja jag började blogga då så du har alldeles rätt


Ibland behöver även den mest hängivna ett break

Har alltid levt efter idealet att mat ska lagas från scratch, halvfabrikat är som sänt från below och får mig att rysa inombords. Har flera gånger hamnat i ganska hätska tvister med vänner då mat skall inhandlas och jag fullkomligt har vägrat att köpa halvfabrikat, typ-exemplet är troligtvis då det vankas tacos.

Tacossortimentet är enormt, och vill man kan man göra det mycket enkelt med hjälp av hel och halvfabrikatsprodukter, problemet jag funnit mig i är att det då sällan blir särskilt gott. Den specifika vara som blivit något av en symbol mellan mig och några vänner  vad gäller matlagning är färdig guacamole-mix. Tanken är att den skall hällas i då man blandat ihop avocado och grädfil/creme fraiche. Innehållet är helt vanliga kryddor, så för mig känns det helt naturligt att resonera: "Jag kan väl lika gärna hälla i dem själv istället för att någon underbetald arbetare i ett land på andra sidan jorden skall göra det åt mig?".

I alla fall, jag kämpar och sliter för att hålla mig men ibland faller jag och då blir det lätt en försmädlig Coop-pizza som medan den tillagas påminner mig om mitt förfall. 

30 september 2010



Kommentar av Linus
30 september 2010

Bakar du dina egna tacoskal då?

;)

Svar av Simon
6 oktober 2010

Har dessvärre bara provat det en gång, men så sant som Husse skrev så var det inge problem :)

Kommentar av husse
3 oktober 2010

Tortillabröd är en baggis att själv baka... Helt klart värt att prova!

Kommentar av Simon
6 oktober 2010

Har som sagt bara bakat egna tortilla en gång, så jag har fuskat vid de flesta tillfällen vad gäller dessa :)

Ska även ta tillfället i akt att nämna att jag helst avnjuter min taco utan "taco-sås" så där kan ni inte sätta dit mig :)


Spring, hacka fixa!

Skriver detta inlägg mitt under tiden jag lagar mat, och jag gillar! 

Har alltid varit den som gör saker med tempo, lite (läs mycket) stress fixar allt, och matlagningen är självklart inget undantag! Då jag lagar mat skall det i bakgrunden finnas musik med högt tempo, saker och ting skall vara där dem ska och helst av allt skall det finnas en tidspress, typ att tunnelbanan går om 30 min och jag har inte börjat laga mat, då mår jag som bäst. 

Löken ska hackas med lite aggressivitet och hat i blicken, vattnet skall hinna koka precis i tid tills dess att man hunnit klart med den föregående delen.

Jag vet inte om det ligger i att jag är stressad till naturen eller att jag helt enkelt vuxit in i att njuta av det men jag tycker verkligen det gör hela matlagningen roligare.

Idag blev det hemgjorda köttbullar, läste någon gång för en tid sen då jag tänkte göra hamburgare att man kunde blanda i typ teriyaki-sås. Sådan fanns inte hemma för tillfället så istället blev det en chansning på Worchestshire-sås, blev inte så tokigt :)

Men men, nu måste jag äta, snart ska jag ju iväg!

/Simon

7 oktober 2010



Kommentar av Hanna
7 oktober 2010

hemgjorda köttbullar, mums!


Hunger är bara förrätten

Det där att laga mat snabbt och enkelt har sällan lockat mig. Jag skulle härom dagen laga till något av några sejfilér och drog mig väldigt för att göra det, som "vanligt", dvs slänga in den i ugnen tillsammans med lite diverse lök och rotfrukter.

Klockan tickade och den sena eftermiddagen gled över och in på en tidig middagstimme. Tidsfaktorn till trots började jag ändå laga till något som kan liknas vid bouillabaisse, fast begränsat till sej + räkor. Det blev middag sent den kvällen, men gott blev det i alla fall. Klart det hade höjts ytterligare med lite lax och en och annan vitfisk till men det är inte det som betyder mest, i alla fall inte för min räkning.

Rör man ihop

  • Lök
  • Fänkål
  • rotfrukter
  • tomatkross (helst hela tomater på burk)
  • kryddor + lite vitt-vin

Så är det svårt att misslyckas

28 oktober 2010



Kommentar av oskar
2 juni 2011

Fisk i ugnen i all ära, bouillabaisse är grymt gott och enkelt.. men om du faktiskt vill göra en fisk i ugnen så rekommenderar jag att slå in den i mycket folie använd gärna hela sidor av fisken och salta på skinnet kör snabbt i ugnen med kryddor, en skvätt vitt vin och fänkål, jag lovar det blir inte torrt:)

Svar av Simon
1 december 2011

Jajamen det tror jag starkt på! :)

Kommentar av Malin
29 oktober 2010

Mums! Det är annat än en torr fisk i ugn det!



Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...